Onze tips om je kind te helpen bij het zindelijk worden
We zitten er weer middenin; zindelijkheid. Onze jongste zoon is 3 jaar en het thema zindelijk worden is momenteel een hot topic thuis. Hij vindt het reuze spannend, maar het eerste plasje op het potje is gedaan. En wat was hij trots! En wij natuurlijk ook op hem. Zindelijk worden is een van die dingen waar je als ouders soms best onzeker van kan worden. Zeker wanneer het wat langer lijkt te duren bij je kindje. In deze blog lees je meer over wat zindelijk worden nou eigenlijk is en lees je praktische, maar ook leuke tips die kunnen helpen bij het zindelijk worden van jouw kindje.
Wat is zindelijk zijn precies, en wanneer worden kinderen zindelijk?
Zindelijk zijn houdt in dat een kind zelf kan aangeven wanneer het moet poepen of plassen, en dit kan ophouden tot hij/zij op de wc of (in het begin) op het potje zit. Tevens moet het kind motorisch toe zijn aan zindelijk worden en onder woorden kunnen brengen dat het naar de wc moet. Onthoud vooral dat zindelijk worden een natuurlijk proces is, en dat dit bij elk kind op zijn of haar eigen tempo verloopt. Maar gemiddeld zijn kinderen 3 jaar als ze zindelijk worden. Kinderen hebben ondersteuning en begeleiding nodig om zindelijk te worden, het ene kind wat meer dan het andere kind.
Een kind geeft vaak zelf aan wanneer het toe is aan oefenen op de wc/het potje. Je merkt dan bijvoorbeeld dat ze heel geïnteresseerd zijn in de wc, ze gaan zelf aangeven verschoond te willen worden of trekken veel aan de luier.
5 tips om je kindje te helpen bij het zindelijk worden
Nu denk je misschien: ‘Oké, leuk die signalen, maar hoe pak je het zindelijk worden nu aan?’. De volgende tips zouden jouw kindje kunnen helpen bij het zindelijk worden:
- Tip 1: Kies vaste momenten om met je kindje naar de wc/het potje te gaan, bijvoorbeeld na elke maaltijd of voor en na het slapen.
- Tip 2: Wees consequent in jullie routine. Als je een moment hebt gekozen wanneer je met je kindje naar de wc/het potje gaat, doe dit dan elke dag zo. Deel met je omgeving wanneer je oefent met je kindje, zoals met het kinderdagverblijf. Vraag ook eens op het kinderdagverblijf hoe zij hiermee omgaan. Het is fijn voor je kindje als het overal hetzelfde gaat.
- Tip 3: Geef het goede voorbeeld. Naar de wc gaan is heel normaal, dus maak er geen geheim van dat jij dit ook doet. Kinderen leren door imiteren en dat is bij zindelijkheid niet anders.
- Tip 4: Maak het zo makkelijk mogelijk voor je kind, zeker in het begin. Schaf een potje en/of toiletverkleiner aan, maar ook een opstapje voor bij het toilet, zodat je kindje zelf op het toilet kan gaan zitten. Ook luierbroekjes kunnen heel handig zijn, die kunnen ze net als een onderbroek zelf naar beneden schuiven.
- Tip 5: Zorg voor makkelijk zittende kleding, zoals broeken zonder knoop en touwtjes. Kleding die ze gemakkelijk zelf aan en uit kunnen doen. Zorg ook voor voldoende reservekleding als je op pad gaat, of voor op het kinderdagverblijf.
Vind jouw kind het spannend? Houd het luchtig!
Zindelijk worden is voor veel kinderen heel spannend. Door het leuk en luchtig te maken, kun je de grootste spanning eraf halen. Wat je zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat je kind het minder spannend vindt:
- Lees boekjes over zindelijk worden met je kindje, bijvoorbeeld: ‘Het grote billen boek’ van Guido van Genechten of ‘Kleine otter gaat op het potje’ van Claudio Gobbetti.
- Zing liedjes over zindelijk worden. Op internet staan tal van leuke liedjes of vraag of ze op jullie kinderdagverblijf nog een leuk liedje weten.
- Maak je kind deelgenoot van het gehele proces: ga samen een potje/wc-verkleiner uitkiezen en laat je kindje zelf leuke onderbroekjes kiezen.
Zindelijk worden, het is wat! Uiteindelijk worden alle kinderen zindelijk en wat ze het meeste hierbij nodig hebben is jouw steun en aanmoediging als ouder. Heel veel succes, maar vooral ook plezier in dit mooie proces.
Misschien ook interessant voor jou...
-