Onze tuinen zijn een avontuur!

Buitenspelen is niet alleen gezond. Buiten leert en speelt je kind op een andere manier dan binnen. Daarom besteden we net zoveel aandacht aan onze tuinen als aan de inrichting van onze binnenruimtes. En gaan we elke dag naar buiten, ongeacht welk weertype. Want stampen in de plassen is toch net zo leuk als spelen in het zonnetje in de zandbak?

Rennen, klimmen, springen

Kinderen ervaren buiten meer vrijheid, bewegen meer en voelen zich zelfstandiger. Ze spelen buiten vooral met andere kinderen, maken vriendjes, hebben ruzie en lossen dit weer op en leren voor zichzelf op te komen. Ze verzinnen dingen om buiten te doen. Onbewust oefenen ze hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen en schommelen. Ze hebben plezier in het balanceren, kruipen, ontwijken en afstanden inschatten. In de tuin maken ze ook kennis met de natuur. In onze tuinen vind je dan ook alle elementen van de natuur (water, aarde, lucht en vuur). Er is plaats om gezellig samen te komen, er zijn mogelijkheden om je te verstoppen of alleen te zijn, er zijn genoeg zon- en schaduwplekken en soms is er zelfs een sportveld. Al deze activiteiten stimuleren vooral de grove motorische vaardigheden van je kind.  

Van babytuin tot bamboebos

De basiselementen van onze tuinen zijn: de wilgentunnel, het parcours, het 3-punts speelhuisje, het bamboebos, de zandbak en de veilig afgeschermde babytuin. Verder kijken we per tuin wat er nog meer mogelijk is. Een klimelement? Een (blote) voetenpad? Heeft een vestiging minder tuinmogelijkheden, maar kan er wel een daktuin gemaakt worden? Dan richten we die helemaal binnen de voorgeschreven regels in, zodat we alsnog veel buiten kunnen spelen. 

Een Kindergarden tuin nodigt kinderen uit om te gaan ontdekken en spelen.

Hiske van Dijk
Vestigingsmanager bij Kindergarden

Samen in de moestuin

Erg belangrijk: iets leren over en zorgen voor de natuur. Kinderen onderzoeken graag wat er in de natuur aanwezig is. We leren ze dat dieren en insecten – meestal – niet eng zijn, sterker nog: dat ze nodig zijn voor een duurzame toekomst! Ook hebben veel vestigingen een eigen moestuin die we samen met de kinderen onderhouden. Met elkaar zaaien, verzorgen en oogsten is namelijk leerzaam én lekker. Van alles wat we oogsten maken we iets lekkers, van muntwater tot aardbeienjam of we verwerken de kruiden op een heerlijke pizza. 

Gerelateerde info

Waarom horizontale groepen bij Kindergarden kinderopvang?

Wist je dat een baby speelt en leert met zijn hele lichaam? Het liefst in een rustige omgeving? En dat een dreumes behoefte heeft om energie te verbranden, om kracht en coördinatie te ontwikkelen? En peuters? Ja, die willen vooral alles zelf doen. Spelenderwijs leren ze om te delen en stapje voor stapje maken ze kennis met eigen verantwoordelijkheden. Samengevat: ieder kind leeft in een wereld waarin alles indrukt maakt – en ook alles invloed heeft. En daarom werken we op onze vestigingen met horizontale groepen.

Lees meer
Kinderopvang: ontdek onze Inrichting en Spelmaterialen

Stap een willekeurige groep binnen en je ziet overal herkenbare hoeken en materialen. Ze nodigen uit: ga maar op onderzoek, ga maar spelen! We vertellen je graag hoe we ons meubilair op de vestigingen inzetten. Samen met de spelmaterialen laten we het namelijk meegroeien met jouw kind.

Lees meer
    ​​​​