Gastblog Tischa Neve: Zo maak je je kind wegwijs in de wereld van emoties (5 tips)

Gastblog Tips en advies

Omgaan met emoties moet je leren, net als fietsen. Dat gaat dus ook in stapjes, met vallen en opstaan. En als je bedenkt hoe lastig het voor ons als volwassenen is om onze emoties te begrijpen en ermee om te gaan, dan besef je je dat het hogeschool is voor die kleintjes. Zij staan nog maar aan het begin van die ontdekkingsreis. 

BSO Baby Dreumes Peuter

Daar wegwijs in worden is een hele klus en daar hebben zij onze hulp hard bij nodig. Aan ons de uitdagende taak onze kinderen te helpen een gezonde relatie op te bouwen met al die (pittige) emoties. Ik geef je in deze blog 5 tips om jouw kind te helpen omgaan met zijn of haar emoties.


Tip 1. Begrijp hoe emoties werken

Er zijn heel veel emoties en elke emotie heeft een functie en is van oudsher belangrijk voor de overleving. Zo is angst er om situaties van gevaar te kunnen herkennen en erop te reageren. Het biedt bescherming en vergroot de kans op gedrag dat je helpt te overleven. Verdriet helpt je verwerken. Boosheid geeft aan dat er een grens bereikt is en stelt je in staat om voor jezelf op te komen en daarmee te voorkomen dat er dingen gebeuren die niet goed voor je zijn. Emoties zijn dus allemaal belangrijk en goed, er zijn geen slechte emoties. Emoties kunnen je ook behoorlijk voor de gek houden… Soms doe je boos, maar ben je eigenlijk moe, gespannen of verdrietig. Ze lopen vaak door elkaar heen en wisselen elkaar af.

Het is belangrijk om je te beseffen, en je kind te laten ervaren, dat al die emoties er mogen zijn. Als je ze wegstopt of onderdrukt, dan kroppen ze op in je hoofd en lijf en komen ze er op een ander moment vaak veel groter uit. Net als een strandbal die je steeds verder onder water blijft duwen. Dat houdt ergens op en dan komt die in ene heel hard omhoog. Wij zijn veelal opgegroeid met ‘’Niet huilen, sterk zijn’’ of ‘’Niet piepen, niks aan de hand, gewoon doorgaan’’ en ook angst werd gezien als een zwakte. Als jij je kind van jongs af aan meegeeft en laat ervaren dat elke emotie er mag zijn, dan is dat een groot cadeau voor je kind.

Tip 2. Leer je kind emoties te begrijpen: praat erover, benoem ze en bespreek ze

‘’Kijk, dat jongetje moet huilen, hij is verdrietig dat zijn vader weggaat.’’ ‘’Hoor je dat, de poes is aan het knorren, hij is blij!’’ Als wij van jongs af aan kinderen meenemen in emoties van ons, van henzelf, van dieren en anderen, leren ze deze beetje bij beetje beter begrijpen. Emoties komen overal voor: in boekjes, op tv en in filmpjes of in het dagelijks leven. Benut deze kansen en verwoord emoties, geef duiding en leg ze uit. Vertel over emoties en hoe ze werken. Probeer je kind ook te laten voelen waar de emotie zit, en daar aandacht voor te hebben.

Tip 3. Voorkom pittige emoties

Door emoties steeds weer te benoemen, er woorden aan te geven die het kind zelf vaak nog niet kan vinden én ze te erkennen, help je de emoties minder groot te maken. ‘’Hm… dat is balen, je wil nog meer snoepen en dat mag niet, je bent er boos van. Snoepjes zijn ook echt lekker, het is nu alleen genoeg, we gaan zo eten.’’ Voorzie ook in basisbehoeften als op tijd eten, voldoende slapen en genoeg aandacht, verbinding en contact. Ook dit helpt om pittige emoties te voorkomen.


Tip 4. Leer een kind wat het kan doen bij een pittige emotie

Wat helpt er als je boos of verdrietig bent? Wat kan je doen om de emotie er bij je kind even te laten zijn en weer onder controle te krijgen? Even stampen, hulp vragen, tot 10 tellen of even op jezelf zijn.


Tip 5. Ontdek wat werkt bij jouw kind

Elk kind is anders. Leer van de situaties met emoties: wat helpt er wel en niet voor jouw kind? Hoe kun je hem/haar het beste benaderen en helpen? Wat is olie op het vuur? Bij kinderen vanaf 4 jaar kun je dit samen bespreken en een plannetje maken voor een volgende keer dat hij of zij bijvoorbeeld boos is. Waar gaat hij even rustig worden en wat heeft hij dan (van jou) nodig. Door stil te staan bij wat werkt kun je steeds beter helpen om emoties voor je kind (en jezelf) behapbaar te maken.

 


Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve schreef samen met Michal Jansen voor Gezinnig het kletsboek ‘Emotieklets’ om kinderen wegwijs te maken in de wereld van emoties. Een speels, leuk doe-boek rond emoties voor ouder en kind samen. Met allerlei tips voor ouders vanuit de expertise van Tischa, zodat jij je kind echt kunt helpen met zijn/haar emoties. Houd onze Instagram in de gaten voor een leuke winactie rondom dit boek! Lees hier meer over het boek ‘Emotieklets’.

Misschien ook interessant voor jou...