Wat doen we aan gezonde voeding?

Net als jij hechten wij veel waarde aan gezonde en gevarieerde voeding. We laten je kind aan verschillende smaken wennen, wat belangrijk is voor een gezond eetpatroon. Op de meeste vestigingen bereidt een huishoudelijk medewerker elke dag een verse, warme lunch. Waar niet gekookt wordt, wordt de maaltijd bezorgd óf door Kindergarden koks op een centrale locatie bereid en vervolgens rondgebracht. En dan gaan we aan tafel – altijd samen, want zien eten doet eten!

Gezond en gevarieerd

Bij Kindergarden genieten de kinderen van gezond en gevarieerd eten: -

  • seizoengroenten en -fruit
  • zoveel mogelijk duurzaam en puur
  • gezonde tussendoortjes zoals komkommer, paprika en worteltjes
  • vlees en zuivel? Niet te veel en altijd scharrel- of biologisch vlees - passend binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Het gemak van een warme lunch

Een verse, warme maaltijd tussen de middag (voor alle kinderen vanaf een jaar) is natuurlijk gezond. En bovendien is het voor jou als ouder een uitkomst. Na een drukke werkdag kun je ’s avonds ook een keer kiezen voor een makkelijke maaltijd. Je kind heeft namelijk al een groot deel van zijn of haar voorgeschreven voeding (ook fruit en zuivel) voor die dag binnen. Daardoor volstaat een voedzame boterham ’s avonds. Handig toch?

Verse groentehapjes voor de allerkleinsten

Elke dag bieden we je kindje vers fruit aan. In overleg met jou geven we je kind ook groentehapjes als het daar aan toe is. Deze hapjes hoef je niet zelf mee te geven, maar bereiden we zelf.

Zelfgemaakte hapjes voor baby’s (vanaf 4 maanden)

  • Grof gepureerde groentehapjes zoals bloemkool, sperziebonen, wortel en broccoli
  • Eén soort groente om aan verschillende smaken te wennen

Zelfgemaakte hapjes voor baby’s (6-8 maanden)

  •  Fijngeprakte groentehapjes met 2 smaken, eventueel aangevuld met wat aardappelen, witte rijst of pasta
  • De groentehapjes worden steeds gevulder en grover van structuur. Uiteindelijk vullen we ze aan met eten waaruit de warme lunch die dag bestaat. Daardoor vindt er een natuurlijke overgang plaats naar de warme lunch

Warme lunch vanaf 1 jaar

  • Zoveel mogelijk biologische ingrediënten van het seizoen die passen binnen verantwoorde voeding volgens de Schijf van Vijf. We letten goed op wat kinderen vanaf 1 jaar kunnen eten en houden daar rekening mee in het menu.

Zien eten, doet eten

Met de groep kinderen die eraan toe zijn om zelfstandig te eten, eten we gezamenlijk aan tafel. Aan zowel lage als… hoge tafels, jawel. We moedigen hiermee het onderling contact aan en ze krijgen de ruimte om te imiteren en elkaar te helpen. Het resultaat is dat ze zich steeds bewuster worden van hun omgeving en van hun omgangsvormen. Zelfstandig kunnen eten geeft een kick! Samen eten betekent dat je erbij hoort, en ook dat is weer heel goed voor het zelfvertrouwen.

Het eetmoment als leermoment

Wist je dat we…

  • ...op elke peuter(plus)groep een tafeldekkastje hebben?

    Zo kunnen de oudere kinderen zelf de tafel dekken en zo betrekken we ze bij het eetmoment. Bovendien creëren we zo meer rust in het overgangsmoment van spelen naar eten.

  • ...de kinderen laten meehelpen?

    De oudere kinderen ook betrekken bij het zelf bereiden van de tussendoortjes en het fruit? Ze krijgen een eigen kindermesje en plankje, en helpen bijvoorbeeld bij het fruit snijden, wat we vervolgens met elkaar opeten.

  • ...vaak een eigen moestuin hebben?

    Op veel vestigingen een eigen moestuintje hebben? Door samen te zaaien en te oogsten leert je kind waar groenten en fruit vandaan komen en leert het bewust te eten. Zo verwerken we bijvoorbeeld de door de kinderen geoogste courgette en basilicum in de warme lunch van die dag.

Gerelateerde info

Waar is onze werkwijze op gebaseerd bij onze KDV's?

Ieder kind heeft aandacht en begeleiding nodig om zich te ontwikkelen. In Wereldwijs, ons pedagogisch programma, leggen we uit hoe we die aandacht en begeleiding geven en waarom we het juist op die manier doen. Wereldwijs is de perfecte houvast voor onze pedagogisch medewerkers, omdat we alles heel uitgebreid en doordacht hebben uitgewerkt en vastgelegd. Dankzij dit programma weet jij als ouder ook naar welke ontwikkelpunten onze aandacht uitgaat. In het kort zijn deze: we zorgen voor een leerrijke omgeving, helemaal afgestemd op belevingswereld van jouw kind. We zorgen ook voor een duidelijk dagritme en voor de beste groepsindeling.

Lees meer
Waarom horizontale groepen bij Kindergarden kinderopvang?

Wist je dat een baby speelt en leert met zijn hele lichaam? Het liefst in een rustige omgeving? En dat een dreumes behoefte heeft om energie te verbranden, om kracht en coördinatie te ontwikkelen? En peuters? Ja, die willen vooral alles zelf doen. Spelenderwijs leren ze om te delen en stapje voor stapje maken ze kennis met eigen verantwoordelijkheden. Samengevat: ieder kind leeft in een wereld waarin alles indrukt maakt – en ook alles invloed heeft. En daarom werken we op onze vestigingen met horizontale groepen.

Lees meer
    ​​​​