Mijn kind is bang voor onbekenden, wat nu?
Je herkent het misschien wel: je kind klampt zich stevig aan je vast als jij met een oude bekende praat. Is jouw kind bang voor vreemden? In deze blog leggen we je uit waar deze angst uit voortkomt en hoe jij je kindje door middel van 4 tips kunt ondersteunen bij het omgaan met onbekenden.
Eenkennigheid: erg belangrijk voor de ontwikkeling
Het begint allemaal bij de eenkennigheidsfase, meest voorkomend tussen het eerste en het tweede jaar van het kind. Deze fase is erg belangrijk in de ontwikkeling van onze kinderen. Deze fase helpt ze namelijk te ontdekken wat hun veilige basis is, dichtbij papa en mama. En ze leren op hun hoede te zijn voor het onbekende. Dit gaan ze bij het verkennen van de wereld als ze ouder worden gebruiken door de juiste afstand te bewaren tussen ouders en onbekenden.
Door dus regelmatig met onbekende mensen in contact te zijn, leer je je kind hiermee om te gaan. Maar uiteraard is niet elk kind hetzelfde. De een zal wat makkelijker zijn in contact dan de ander, die een onbekend iemand maar spannend vindt. Is dit laatste nu het geval, gun je kind dan de tijd hier in eigen tempo mee om te gaan.
4 tips om je kind te helpen bij angst voor vreemden
Hieronder een aantal tips om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen in het omgaan met onbekenden:
- Tip 1: Accepteer dat je kind bij jou wil blijven: jij bent die veilige basis en vanuit jouw nabijheid gaat je kind het het beste leren.
- Tip 2: Dwing vooral niks af. Kom voor je kind op tegenover onbekenden door uit te leggen wat hij of zij spannend vindt, in plaats van dwingen gedag te zeggen of een handje te geven.
- Tip 3: Vertel je kind wie degene is, waarmee je praat. Je betrekt je kind zo in het gesprek, waardoor hij of zij op een veilige manier kan zien dat deze persoon niet eng is.
- Tip 4: Neem vooral alle emoties serieus en praat hierover met je kind. Beschrijf letterlijk wat je ziet: ‘je kruipt bij mij weg als we onbekenden tegen komen, je vindt het een beetje spannend he?’ Hierdoor leert je kind dat de emotie er mag zijn, waardoor hij of zij ook sneller z’n emoties kan begrijpen.
Vind een kinderopvang van Kindergarden bij jou in de buurt
Misschien ook interessant voor jou...
-