Hoe overleef je lastige fases van je kind

Tips en advies

Kinderen zijn geweldig. Maar hoe leuk ze ook zijn, elke ouder kent wel dagen of weken waarop je je afvraagt hoe je ooit hebt kunnen denken dat kinderen zo leuk waren. Weken waarin je je een hele slechte ouder voelt omdat je om niks ontploft, je geduld heel ver te zoeken is. Van die weken waarin ze ineens 3 keer per nacht aan je bed staan, miepen met hun eten of constant uit het niets heel boos zijn of irritant jengelen.

BSO Baby Dreumes Peuter

Elk kind heeft van deze fases. De één heeft er meer last van dan de ander, maar geloof me, geen ouder komt weg zonder. Gewoon omdat kinderen even pittig kunnen zijn als ze niet lekker in hun vel zitten, iets onder de leden hebben, een groeistuip of ontwikkelingssprong meemaken. Het kan ook zijn dat er veel spanningen zijn en een kind daarop reageert.

Gelukkig zijn ze meestal ook ineens weer verdwenen die fases, maar voor de pittige momenten een aantal tips:

 

1. Waar komt de fase vandaan?

Start met te bedenken waar deze fase vandaan komt. Dat kan helpen er begrip voor op te brengen en oplossingen te vinden. Gedrag is nooit zomaar. Is het onrustig in huis of in het gezin? Groeispurt? Ziek geweest? Spannende dingen op komst of veranderingen in het gezin? Moe?


2. Positieve focus

Richt je overdag heel bewust op de dingen die je kind wel goed, leuk of makkelijk doet! Geef je kind daar complimenten voor. Beschrijf het gedrag wat je fijn vindt en vertel waarom. Echt, het helpt bij het voorkomen of doorbreken van een negatieve spiraal.


3. Houd rust

Vraag tijdens deze momenten niet te veel van jezelf en je kind. Hou rust in je gezin/dagen, zorg voor duidelijke structuur en routine en doe samen relaxte dingen die wel goed verlopen.


4. Wat is er goed gegaan?

Bedenk aan het einde van de dag, wat er die dag allemaal goed is gegaan. In plaats van te focussen op de lastige momenten of die keren dat je onnodig uit je slof schoot, focus je je zo op de momenten die wel leuk waren en goed gingen. Dat helpt!


5. Oplaadmomenten

En als laatste: zorg goed voor jezelf en zorg voor ‘oplaadmomenten’! Zorg dat jij ergens energie bijtankt om je kind en jezelf door deze fase heen te loodsen. Bedenk wat jou echt energie geeft, pak af en toe een half uurtje me-time en je kunt er weer tegen aan.

Oh, en vergeet vooral niet: het is een fase, dus hij gaat echt weer voorbij!

 

Over de auteur
Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.