Zo ga je om met ruziënde kinderen: tips van onze pedagogisch coach

Tips en advies
Peuter BSO

In eerste instantie lijken ruzies tussen kinderen onnodig en vinden we er als volwassenen snel wat van. We denken: ‘stop ermee en wees lief voor elkaar’. Maar zijn dat realistische verwachtingen? Werkt dat zo bij kinderen? In deze blog geef ik - Marjolein, pedagogisch coach bij Kindergarden - je tips hoe je als ouder effectief kunt reageren op ruzies tussen kinderen.

Het nut van ruzies voor kinderen

Ruzie met vriendjes bij het samenspelen, of ruzie tussen broers en zussen onderling. Echt gezellig is het natuurlijk niet, maar wist je dat ruzies een functie hebben voor kinderen? Kinderen leren door ruzies het volgende:

 

  • Hoe ze omgaan met boosheid en frustraties
  • Hun gevoelens onder woorden te brengen
  • Onderhandelen
  • Hun mening geven
  • Luisteren
  • Zich verplaatsen in een ander (al lukt dat ze pas goed vanaf een jaar of 8).

Bovenstaande punten zijn erg belangrijk voor een kind om te leren en op latere leeftijd toe te kunnen passen. Maar dit kunnen ze niet zonder onze hulp. Dus is het noodzakelijk dat wij ze als volwassenen goed begeleiden tijdens of na een ruzie.

Om ervan te kunnen leren, is het belangrijk dat volwassenen kinderen goed begeleiden tijdens of na een ruzie.

5 tips: zo ga je om met ruziënde kinderen

Hoe doe je dat nu een goede manier: je kind begeleiden tijdens een ruzie? Hierbij 5 tips:

1. Laat kinderen zelf vertellen over de situatie

Soms is het wel nodig ze eerst even af te laten koelen, voordat ze dit kunnen. Zorg dan dat alle partijen gehoord worden bij een ruzie. En vraag ze vooral naar hoe ze het een volgende keer zullen aanpakken, als er weer zoiets gebeurt.

2. Probeer als volwassene geen oordeel te hebben

Je was er immers niet bij of hebt niet alles goed meegekregen. Het gaat daarnaast ook niet om jouw gevoel, maar om die van de kinderen. De volgende tip (nummer 3) is veel meer helpend om toe te passen tijdens ruzies.

3. Help kinderen om hun gevoelens onder woorden te brengen

Zo leren kinderen beter hun gedrag te begrijpen. Ruzie is immers een uiting van gedrag en daar zit altijd iets achter, wat de moeite is om uit te zoeken. En op deze manier, weet jij als volwassene ook waar de behoefte van een kind ligt.

4. Laat zien dat je vertrouwen hebt in een goede afloop

Het liefst doe je een stapje terug en laat je de kinderen de ruzie zelf oplossen. Wanneer je toch besluit in te grijpen, zeg dan hardop dat je erop vertrouwt dat ze er samen uitkomen. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet zeker dat Morris na nog één rondje de fiets bij jou komt brengen.’

5. Geef het goede voorbeeld

Kinderen kijken naar hoe jij als volwassene omgaat met conflicten. Sterker nog: dit heeft veel meer effect dan de woorden die je tegen ze zegt. Laat jij anderen uitpraten? Verhef jij je stem? Wanneer je hier bewust van bent, kun je je eigen gedrag erop aanpassen. Kinderen zullen je gaan spiegelen. Dus zorg dat ze iets moois hebben om te spiegelen.

 

Bron: Ouders.nl & Tischa Neve

Marjolein is pedagogisch coach bij Kindergarden en deelt regelmatig haar pedagogisch kennis en mooie verhalen uit de praktijk.

Marjolein Pereira Gligo - den Otter
Pedagogisch coach

Ontdek onze werkwijze

Ieder kind heeft aandacht en begeleiding nodig om zich te ontwikkelen. In Wereldwijs, ons pedagogisch programma, leggen we uit hoe we die aandacht en begeleiding geven en waarom we het juist op die manier doen.

Lees meer over de werkwijze van Kindergarden