Zelfbewustzijn bij baby’s: hoe ontwikkelt dit?
Baby’s zijn zich bij de geboorte niet bewust van hun lichaam. Pas na vier maanden krijgen ze besef van hun eigen lichaam. Ze vergeten bepaalde lichaamsdelen gewoon als ze die niet zien. Dit zelfbewustzijn ontwikkelt zich geleidelijk. Lees in deze blog meer over deze ontwikkeling bij baby's.
Ontwikkeling van baby's: het zelfbewustzijn ontwikkelt
Baby’s van een paar maanden bekijken zichzelf met veel plezier in de spiegel, maar begrijpen nog niet dat zij het zelf zijn. Rond de acht maanden onderscheiden ze vertrouwde gezichten van onbekenden. Na ongeveer twee jaar komen kinderen in de spiegelfase. Zij gaan anderen imiteren (‘spiegelen’) en beseffen het verschil tussen zichzelf en anderen in de spiegel.
Ontwikkeling baby's stimuleren
Wat doet je baby als je jouw tong uitsteekt? Kinderen leren heel veel door na te doen. Bijvoorbeeld door het imiteren van de gelaatsuitdrukkingen van hun ouders. Trek maar eens een pruilmond of steek je tong uit. Doet hij of zij jou na? Wenkbrauwen optrekken vinden kinderen ook prachtig, het hele gezichtje beweegt vaak mee.
Is je kind ouder dan 12 maanden? Doe dan eens de volgende oefeningen:
- Als je baby zichzelf bekijkt in de spiegel, ga dan geruisloos achter hem staan. Draait hij zich om als hij jou ziet? Dan zit hij in de spiegelfase. Hij heeft begrepen dat het om jouw spiegelbeeld gaat, anders blijft hij voor zich uit kijken.
- Breng ongemerkt een vlekje verf aan op zijn voorhoofd en zet hem vervolgens voor een spiegel. Brengt hij zijn hand naar de spiegel om het vlekje aan te raken, dan wijst dit erop dat hij zich nog niet bewust is van zijn spiegelbeeld. Als hij daarentegen zijn voorhoofd aanraakt, dan weet hij dat het om zijn spiegelbeeld gaat.
Aarzel dus niet om een spiegel in de (kinder)kamer te hangen: je kind zal er beslist belangstelling voor krijgen. Kies een grote (en natuurlijk onbreekbare) spiegel, zodat het hele lichaam erin te zien is. Hang hem dan zo laag mogelijk, met de onderkant tegen de grond.
Spiegels op elke babygroep bij Kindergarden
Bij Kindergarden hebben we op elke babygroep spiegels, en oefenen we regelmatig met dit soort oefeningen om te zien hoe ver de kinderen zijn in hun ontwikkeling. Daarnaast besteden we de hele dag veel aandacht aan interacties met de kinderen. Tijdens de verzorgingsmomenten nemen we de tijd om het kind te volgen en de initiatieven te ontvangen. Op die manier sluiten we aan bij de belevingswereld van het kind en hebben we oprechte aandacht voor het kind, zodat deze zich gehoord voelt en de volledige aandacht krijgt.