Ssst, de baby slaapt. Geluid en je baby: onze tips!
Tips en advies
Iedereen die kleine kinderen heeft zal het bekend in de oren klinken: ‘Ssst, de baby slaapt!’ of ‘Sssst, ze speelt net lekker’. Ook bij Kindergarden lopen de oudste peuters zachtjes over de gang als de allerkleinsten liggen te slapen. Maar kun je ook te weinig geluid maken? Moet je kinderen laten wennen aan geluid om hen heen of is het toch beter als je helemaal geen geluid maakt? Teveel is uiteraard niet goed, maar kun je ook te weinig geluid maken? We delen een aantal tips.
Is complete stilte nodig als jouw baby slaapt?
De stofzuiger uit en zeker geen televisie aan als de kinderen slapen. Zachtjes praten en liever geen muziek als ze in de woonkamer zijn. Het liefst willen ouders dat hun baby fijn slaapt en heerlijk ongestoord kan spelen als hij of zij wakker is. Maar het is de vraag of je dit bereikt door complete stilte. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen helemaal niet snel gestoord worden door geluid. Er zijn zelfs kinderen die het geluid van bijvoorbeeld de stofzuiger of afzuigkap fijn vinden. Uiteindelijk kan een te stille ruimte er juist voor zorgen dat je kind gevoeliger wordt voor geluid.Bij Kindergarden zijn er over het algemeen meer geluiden dan thuis. Toch worden de kinderen niet snel wakker van al die geluiden. We laten ze ook vanaf dag één hieraan wennen. We merken snel of de kinderen aan geluid om zich heen gewend zijn. Hoe stiller het thuis is, hoe gevoeliger een kind is. Daarom zoeken wij altijd naar een goede balans tussen momenten van stilte en momenten van meer geluid zodat kinderen zich thuis voelen en ontspannen.
Geluid & je baby: deze 4 dingen kun je thuis doen voor een goede balans
- Praat zo veel mogelijk in het bijzijn van je kind. Ook als hij of zij je niet kan zien. Kinderen vinden het fijn om een bekende stem te horen. Dit geeft ze het gevoel niet alleen te zijn en het stelt ze op hun gemak. Daarnaast is praten tegen kinderen heel goed voor hun taal- en spraakontwikkeling. Op de babygroep praten wij ook veel tegen de kinderen om ze dat gevoel van geborgenheid te geven.
- Probeer de ‘normale gang van zaken’ zo veel mogelijk aan te houden. Kijk uit met harde, plotselinge geluiden, maar laat je niet weerhouden dingen in het huis te doen. Bij Kindergarden wordt er elke dag gestofzuigd waar we de kinderen ook aan laten wennen. Het helpt om je kind te vertellen en te laten zien wat je gaat doen, hoe klein ze ook zijn. Zo bereid je je kind voor op geluiden die gaan komen.
- Zet eens muziek aan en zing een lied voor je kind. Rustige muziek en zingen ervaart een baby als erg prettig. Het heeft een kalmerend effect en is goed voor de ontwikkeling. Probeer wel het juiste moment te kiezen. Zing bijvoorbeeld een slaapliedje voordat je kind naar bed gaat of zet een keer klassieke muziek aan als je baby ligt te spelen. Dat doen wij bij Kindergarden ook en dit werkt vaak heel rustgevend. Ook zingen de pedagogisch medewerkers liedjes tijdens overgangsmomenten zodat kinderen weten wat er gaat komen.
- Neem je baby mee naar openbare plekken of op bezoek bij anderen. Op deze manier wennen kinderen ook aan de ‘niet huiselijke’ geluiden. Zorg er wel voor dat er niet te veel harde, onverwachte geluiden zijn waarvan ze kunnen schrikken.
Maar vergeet niet: ieder kind is anders en jij kent je kind het beste. Luister en kijk hoe jouw kind reageert op geluid en pas je daarop aan. Het ene kind is nu eenmaal wat gevoeliger dan het andere!
Misschien ook interessant voor jou...
-