Podcast #3: Hoe stimuleer je interactie tussen kinderen op de groep?

Podcast
Baby Dreumes Peuter BSO

Wist je dat onderlinge interacties heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen? In deze podcastaflevering bespreken wetenschapper Frans Hiddink en expert Carlinda Fuselier hoe jij als pedagogisch professional interacties tussen kinderen kunt faciliteren. De podcast zit vol mooie tips, die jij concreet kunt toepassen op je groep. Luister je mee?

De derde aflevering van onze podcast ‘Hoe dan in de kinderopvang?’ is nu te beluisteren. Het thema is: ‘Op afstand de onderlinge interacties begeleiden’. Je kent vast de zes interactievaardigheden van Marianne Riksen-Walraven. In de podcast bespreken we hier één van: het begeleiden van interacties tussen kinderen. Vaak wordt dit genoemd als een van de moeilijkste vaardigheden om in te zetten op de groep. Hoe kun je als pedagogisch professional kinderen meer in contact laten komen met elkaar? En hoe ga je om met conflicten op de groep? In deze aflevering geven we je tips!  


Luister de aflevering in je favoriete podcastapp:

Alvast een aantal tips uit de aflevering: 

  1. Project ‘Taal in Spel’: hoe kun je taal bevorderen in spel? Met 10 concrete kernelementen kun je werken aan de taalontwikkeling.
  2. Uit onderzoek blijkt dat bij bepaalde conflicten tussen kinderen, je als pedagogisch medewerker niet direct hoeft in te grijpen. Deze conflicten kunnen kinderen snel zelf oplossen. Suddert zo’n soort conflict toch voort? Kijk dan welke rol jij als pedagogisch professional kunt innemen. 


De podcast van, voor en mét de sector

Deze podcast, voor iedereen die geïnteresseerd is in ons mooie vak, is een initiatief van het Expertisecentrum Kinderopvang en Kindergarden. We vertalen elke maand de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou op de groep. Onze eerdere afleveringen terugluisteren? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts


Kijk voor meer informatie over het begeleiden van onderlinge interacties op de website van het Expertisecentrum Kinderopvang.