6 Tips voor een tevreden, rustige baby
Het klinkt misschien vreemd, maar huilen hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Voor baby’s is het niets minder dan een vorm van communicatie. Huilt je baby? Geef dan snel aandacht. Dat is belangrijk. Zo leert je kind namelijk dat huilen een reactie oproept. Jij voorkomt ermee dat je zoon of dochter overstuur raakt, pijn heeft of misschien zelfs gevaar loopt.
Onze 6 tips om je baby tevreden en rustig te houden of te krijgen
1. Geef op het juiste moment aandacht
Wakker en ontspannen in de wieg? Zoek oogcontact en praat zachtjes. Zet kalme, lieflijke muziek op en beweeg samen op de maat. Aai, wieg, draag, speel, knuffel of loop samen rond. Een baby een deel van de dag dragen kan huilen helpen voorkomen, vooral in de eerste drie maanden. Als ik rustig ben, krijg ik aandacht – dat is wat een baby ervan leert.
2. Bied genoeg afwisseling
Geef iets om naar te kijken of aan te raken, als je zoon of dochter wakker en ontspannen is. Baby’s kijken graag naar dingen met duidelijke kleuren en contrasten. Zet bijvoorbeeld een rammelaar op zo’n 20 of 30 cm afstand. Bied uitdaging en variatie, anders is de pret er snel af. Laat je baby bijvoorbeeld ook regelmatig van positie veranderen en geef nieuwe dingen om naar te kijken of te doen.
3. Probeer uit te vinden waarom je baby huilt
Let goed op de volgende signalen: veel bewegen en strekken van armen en benen kan erop wijzen dat je baby gespannen is of te veel prikkels heeft gekregen. Dan is er vooral rust nodig. Opgetrokken benen? Opgezette buik? Dat kunnen darmkrampjes zijn. Wiegen en de buik masseren zorgen dan voor verlichting. Vergeet niet om praktisch te denken: is je kindje al een tijd wakker? Hij of zij kan natuurlijk gewoon moe zijn en daarom huilen. Net gevoed? Dan waarschijnlijk geen honger, dus moet er een andere reden zijn om te huilen.
4. Zorg dat je baby zich prettig voelt
In een natte of vieze luier liggen, is natuurlijk niet fijn. Controleer daarom de luier regelmatig en verschoon als dat nodig is. Houd ook de temperatuur in de gaten. Dit voel je het beste in het nekje van uw kind. Zorg ook voor een comfortabele ligpositie.
5. Help je baby zich te ontspannen
Een ontspannen baby huilt niet. Probeer uit te zoeken wat een kalmerende invloed heeft. Daar zijn verschillende manieren voor. Het begint met een liefdevolle, relaxte manier van omgaan en kijk daarna wat het beste werkt. Geef bijvoorbeeld zachte klopjes op de rug, masseer het lijfje of doe je kind in bad. Houd het rechtop tegen je aan en loop samen rond of zing, neurie of babbel. Probeer één ding tegelijk uit, anders krijgt het te veel prikkels.
6. Raak niet in paniek
Ben je gestrest of ongerust als het huilen langere tijd aanhoudt? Dat is heel normaal als kersverse ouder. Soms zijn krampjes de boosdoener, soms te veel prikkels. Ook als je zelf gespannen bent, kan je baby daarop reageren. Maak je niet te veel zorgen en neem de tijd om zelf tot rust te komen. Hierdoor kun je rustiger en geduldiger reageren. Dat voelt voor beiden prettiger.
Hoe doen wij dit bij Kindergarden?
Kindergarden heeft aparte babygroepen. Alles is ingericht om optimaal rekening te houden met het ritme en de rituelen van thuis. De hoeveelheid prikkels en geluiden wordt gedoseerd. Er zijn verschillende hoeken en rustige plekken waar baby’s kunnen ontdekken en tot rust kunnen komen.Kindergarden werkt met vaste medewerkers op de groepen. Zij hebben een liefdevolle, positieve basishouding en benadering. Uiteraard letten zij goed op de houding van de kinderen en spelen in op hun behoefte: die staat altijd centraal.
Misschien ook interessant voor jou...
-