Alle voorwaarden zijn aanwezig om elk kind optimaal te laten ontwikkelen
Bij Kindergarden werken we met horizontale groepen. Dit betekent dat we de groepen op leeftijd ingedeeld hebben. Daardoor is het mogelijk dagritme, activiteiten, benadering van kinderen en inrichting hierop af te stemmen. Zo kunnen we kinderen op de juiste manier en op het goed moment rust bieden en uitdagen om zich te ontwikkelen.
In de praktijk betekent dit dat een pedagogisch professional goed kan inspelen op de behoeften en het ontwikkelingsniveau van alle kinderen in de groep. Op een babygroep kan een pedagogisch medewerker bijvoorbeeld juist voor voldoende rust en regelmaat zorgen voor de baby’s. Op de groepen met wat oudere kinderen kan dit juist weer betekenen dat het sluiten van vriendschappen wordt gestimuleerd. Of dat er uitdagende motorische en cognitieve activiteiten worden aangeboden.
Hoe zien de verschillende groepen er dan uit?
We hebben de groepen ingedeeld in:
- Babygroepen van 0 tot 2 jaar
- Dreumesgroep tussen 1 tot 3 jaar
- Peutergroepen tussen 2 tot 4 jaar
Sommige vestigingen hebben ook een BSO waar kinderen tussen 4 en 12 jaar worden opgevangen.
Onze groepsindelingen
Uitdaging op eigen tempo
Zoals je hierboven kunt zien, zit er overlap in de leeftijden van de verschillende groepen. Het is dus goed om te weten dat je kind bij ons niet automatisch met 1 jaar naar de dreumesgroep gaat en met 2 jaar naar de peutergroep. Iedere groep heeft ruimte (en ook mogelijkheden) om oudere kinderen te blijven opvangen. Dit zorgt ervoor dat jouw kindje op zijn of haar eigen tempo over kan naar de volgende groep.
Het is aan de pedagogisch medewerkers om alle kinderen van de groep uit te blijven dagen en hen te helpen en ondersteunen in hun weg naar zelfstandigheid. Dit staat binnen Kindergarden echt los van de leeftijd. Ieder kind heeft een eigen ontwikkeling en volgt hierin zijn eigen tempo.
Kindvolgend werken
Binnen Kindergarden werken we kindvolgend. Dit betekent dat we kinderen stimuleren zelf een activiteit te beginnen. Of dat kinderen een activiteit doen waarbij ze weinig instructies ontvangen van onze pedagogische medewerkers. Zo leren kinderen spelenderwijs en dit stimuleert ook het zelfvertrouwen.
De voordelen van horizontale groepen
Doorstromen naar de volgende groep
Een planner op ons hoofdkantoor plant ongeveer vier maanden vooruit. Is je kindje net op de babygroep gestart, dan is dus nog niet bekend wanneer hij/zij over zal gaan naar de dreumesgroep. In dit artikel lees je meer over de doorstroom naar een volgende groep. De eerste vragen over doorstroom kan je stellen op jouw locatie. De vestigingsmanager of adjunct kunnen inzien wat er al gepland staat. Dat wat nog niet gepland staat is voor de locatie ook echt nog onbekend.
Wennen op de volgende groep
Natuurlijk laten we de kinderen die doorstromen naar een andere groep wennen op hun nieuwe groep. Idealiter doen we dat in fases; eerste een half uurtje, dan een halve dag en vervolgens één keer een hele dag. De mentor van jouw kind zorgt vaak voor deze wenmomenten op de nieuwe groep. Ook zal de mentor ervoor zorgen dat er een fijne overgang is naar de nieuwe mentor op de volgende groep. Deze nieuwe mentor zal zich ook aan jou voorstellen zodra je kind helemaal over is naar de nieuwe groep.
-