Wat kost kinderopvang?

Wat kost kinderopvang eigenlijk voor mij? Hoe werkt het met kinderopvangtoeslag? Logische vragen waar je het antwoord op wilt weten voor dat je kind naar de kinderopvang gaat. De antwoorden op deze vragen hangen af van je persoonlijke situatie. Zo zijn het uurtarief van de kinderopvang, type opvang, aantal uur en kinderen van invloed op je totale netto kosten. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Factoren die de kosten voor kinderopvang bepalen

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de exacte kosten voor kinderopvang zijn. Deze hebben vaak te maken met jouw persoonlijke situatie. We leggen ze kort uit.

Uurtarief 

Allereerst verschillen de uurtarieven van de kinderopvang waar je voor kiest. De kinderopvang is vrij om een uurtarief vast te stellen. Wij hebben dat ook gedaan. Voor elke Kindergarden vestiging is er een pagina waar de tarieven staan. Zoek jou dichtstbijzijnde vestiging om de tarieven te zien.

Niet alle tarieven van Kindergarden zijn overal gelijk. Dat heeft met verschillende factoren te maken: de locatie van de vestiging bijvoorbeeld, de huur van het pand of de concurrentie in de buurt.

Soorten opvang

Er zijn twee soorten kinderopvang: Kinderdagverblijf (KDV) en Buitenschoolse Opvang (BSO). Het uurtarief verschilt op basis van deze soorten opvang. Je kunt bij ons per vestiging zien wat het uurtarief is per soort opvang. Zoek de vestiging bij jou in de buurt voor actuele tarieven.

Aantal dagen per week

Het aantal dagen dat je per week afneemt is van invloed op de kosten voor kinderopvang. Hoe meer dagen je afneemt, hoe hoger de kosten. We hanteren een vaste prijs per maand voor het aantal opvangdagen per week. We zijn 11 uur per dag geopend. De maandprijs blijft gelijk ongeacht het aantal uur per dag dat je kind daadwerkelijk naar de kinderopvang gaat. De kosten per maand kunnen per locatie verschillen.

Aantal kinderen

Net als het aantal uur is het aantal kinderen ook van invloed op de totale kosten voor kinderopvang. Hoe meer kinderen je naar de kinderopvang en/of buitenschoolse opvang stuurt hoe hoger de kosten.

Tegemoetkoming kosten 

De overheid betaalt een percentage van de kosten van jouw kinderopvang. Deze tegemoetkoming heet de kinderopvangtoeslag. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen. Hoe lager je inkomen is, hoe hoger de toeslag die je krijgt. Je betaalt dus zelf een deel van de kosten en een deel wordt door de overheid vergoed. Het is hetzelfde principe als zorg- of huurtoeslag.

Stijging kinderopvangtoeslag in 2024

Per 1 januari 2024 is de kinderopvangtoeslag gestegen. Dit komt omdat de kosten voor kinderopvang ook stijgen. De inkomensgrens is ook verschoven. Daardoor kan je meer recht hebben op kinderopvangtoeslag. Lees er meer over op de site van de Belastingdienst.

Maximum aantal uren kinderopvangtoeslag

Voor het aantal uren per kind per maand waarvoor je kinderopvangtoeslag kunt krijgen geldt een maximum. Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je gedurende de looptijd van je kinderopvang eventuele wijzigingen in je inkomen tijdig doorgeeft. Wanneer je bijvoorbeeld een salarisverhoging krijgt (door een beoordeling, promotie of nieuwe baan) ben je zelf verantwoordelijk dit tijdig en correct door te geven aan de belastingdienst.

Je netto kosten berekenen

Om je te helpen inzicht te krijgen in de netto kosten voor jouw situatie hebben wij een handige rekentool die je kunt gebruiken. Hierdoor krijg je snel een idee van je maandelijkse nette kosten.

Wil je nog meer weten?

Heb je nog vragen over de kosten voor kinderopvang? Kijk dan of je vraag tussen onze veelgestelde vragen staat. Als je vraag er niet tussen staat kun je via ons contactformulier je vraag stellen. We beantwoorden die zo snel als mogelijk. Bellen kan ook via 020 423 54 22 (bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 - 13:00 uur).

Wil je nog meer weten?

Heb je nog vragen over de kosten voor kinderopvang? Kijk dan of je vraag tussen onze veelgestelde vragen staat. Als je vraag er niet tussen staat kun je via ons contactformulier je vraag stellen. We beantwoorden die zo snel als mogelijk. Bellen kan ook via 020 423 54 22 (bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 - 13:00 uur).

Bekijk de veelgestelde vragen